De strategische (hoofd-)doelstelling/ ambitie van dit programma is….
Ambitie
De ambitie van dit programma is van Venlo een stad te maken in een regio met een brede, duurzame en innovatieve economische basis, die excelleert op de cross-overs tussen een beperkt aantal economische terreinen en op het gebied van mobiliteit, met als hoofddoel om ook in 2030 te zorgen voor voldoende werkgelegenheid, bereikbaarheid en (lokale en regionale) koopkracht.
De van de ambitie afgeleide doelstellingen zijn……
1. Het Brightlands concept wordt versterkt met een belangrijke rol voor UM, HAS, Fontys en MBO zodat de regionale arbeidsmarkt optimaal gaat functioneren.
2. In de regio wordt samengewerkt aan de duurzame en innovatieve versterking van de economie vanuit het centrale thema Circulair & Beyond.
3. Om Venlo regionaal, nationaal en internationaal aantrekkelijk te houden, wordt samengewerkt met onze strategische partners aan veilige, duurzame, toegankelijke en innovatieve mobiliteit en multimodale bereikbaarheid.
Derhalve kent het programma de volgende programmalijnen (subdoelen):
a. Kennisinfrastructuur en Arbeidsmarkt
b. Economie
c. Mobiliteit
De ontwikkeling met betrekking tot de hoofddoelstelling en de in de afzonderlijke programmalijnen opgenomen subdoelen meten we door de volgende outcome-indicatoren:
A. Kennisinfrastructuur en Arbeidsmarkt
PM
B. Economie
PM
C. Mobiliteit:
PM
De outcome-indicatoren waarmee we de voortgang op de doelstellingen meten, worden in 2019 in samenspraak met de raad vorm gegeven.
In de Strategische visie Venlo 2030 en in (eventuele deelvisies) is deze ambitie als volgt verwoord:
Programmalijn 1
De op onze economische structuur afgestemde onderwijs- en kennisinfrastructuur moet een belangrijke bijdrage leveren aan het vasthouden en aantrekken van hoogopgeleide mensen voor de stad en de regio. Dit vraagt om de aanwezigheid van sterke onderwijs- en kennisinstellingen met een duidelijk eigen profiel en goede onderzoeksfaciliteiten en om excellente samenwerking met het bedrijfsleven in onze regio op het gebied van onderwijs en toegepast onderzoek. Daarnaast gaat het over kennistransfer: de overdracht van kennis van kennis- en onderwijsinstellingen naar bedrijven in onze regio. De doorontwikkeling van de
Brightlands Campus Greenport Venlo speelt hierbij een belangrijke rol.
Programmalijn 2
Venlo is in 2030 een stad met bedrijvigheid rondom de clusters logistiek, kennisintensieve industrie en agribusiness, en de cross overs tussen deze sectoren..
Dit betekent dat er te allen tijde een aantrekkelijk gedifferentieerd aanbod van werklocaties en commercieel vastgoed aanwezig moet zijn, maar bovenal ook een goed functionerende arbeidsmarkt.
Daarnaast zullen we vraag gestuurd en flexibel moeten kunnen anticiperen op innovaties en nieuwe behoeften. Voor wat betreft acquisitie zal de aandacht meer verspreid worden over de speerpuntsectoren en met aandacht voor circulariteit. We sluiten hiermee aan bij het centrale thema van de Economic Development Board 'Circular & Beyond'.
Het C2C gedachtegoed is een onderscheidend kwaliteitsaspect van de bestaande regionale bedrijvigheid
Programmalijn 3
In de vastgestelde Mobiliteitsvisie van Venlo en de regio (Trendsportal) is de ambitie vastgelegd om Noord-Limburg in 2040 dé klimaat vriendelijkste, toegankelijkste en veiligste regio van Nederland te laten zijn op het gebied van mobiliteit. Waarbij mobiliteit bijdraagt aan een fijne leefomgeving voor iedereen.
In het coalitieakkoord Venlo ‘Samen Venlo Veranderen’, 2018 – 2022 is afgesproken dat…..
Dat betekent dat…..