Begroting 2019 - 2022

Programma 7 Sport- en Cultuurbevordering

Wat willen we bereiken?

Strategische doelen
Het leveren van een positieve bijdrage aan de kwaliteit bam leven van onze inwoners
Tactische doelen

  • Het bevorderen van deelname aan sport en bewegen
  • Het behouden en waar nodig versterken van een adequate sportieve omgeving
  • Het bevorderen van de (passieve en actieve) deelname aan kunst en cultuur

Het programma Sport- en Cultuurbevordering levert hoofdzakelijk een bijdrage aan het bereiken van de perspectieven ‘Boeien en binden’ en ‘Vitale gemeenschappen’ uit de strategische visie ‘Regio in Balans’. Ook draagt het bij aan de hoofdopgave ‘het versterken van de maatschappelijke ruggengraat’ van onze Strategische Visie 2030. Verder geven wij met het programma Sport- en Cultuurbevordering invulling aan verschillende opgaven uit de Sociale Structuurvisie Venlo 2022 ‘Ik ken jouw naam, jij de mijne. Samen zijn wij Venlo’.

De tweede kernopgave uit de Sociale Structuurvisie (‘iedereen ontwikkelt zijn competenties)  is geconcretiseerd in een ambitie: Venlo biedt volop mogelijkheden voor (talent)ontwikkeling: onderwijs, werk, sport, bewegen, persoonlijke - en kunstzinnige vorming en culturele activiteiten. Deze activiteiten dragen bij aan het zelfvertrouwen, de samenwerking en de verbeeldingskracht van onze burgers.
Daarnaast is sport ook van belang voor de (lichamelijke) gezondheid van onze inwoners en is het een instrument om de afstand tot de samenleving te verkleinen (maatschappelijke participatie). Verenigingen zijn een belangrijke spin in het web binnen wijken en ook goed (bewegings)onderwijs is van belang voor het ontwikkelen van zelfredzaamheid. Samen met partners zorgt de gemeente voor een passende infrastructuur op het gebied van onderwijs, cultuur, kunsteducatie en sport. Hierbij spreekt de gemeente haar maatschappelijke partners, (beroeps) onderwijs en bedrijfsleven aan op hun gezamenlijke verantwoordelijkheid.

In ‘Samen Venlo veranderen’ is ‘samen doen’ een rode draad: dichter bij de inwoners staan en deze bij beleids- en planvorming betrekken. Het stimuleren van bewonersinitiatieven. Een invulling is het samen met verenigingen vinden van een nieuwe balans in het beheer en onderhoud van buitensportaccommodaties. De nieuwe sportvisie biedt hiervoor de basis.
In 2018 is gestart met het vorm en inhoud geven aan de Sportvisie 2019 - 2023. Deze visie wordt in de eerste helft van 2019 aan u voorgelegd. In deze sportvisie wordt ingegaan op de  kansen die het nieuwe landelijke Sportakkoord biedt. Het Sportakkoord bestaat uit vijf deelakkoorden, namelijk

  1. Inclusief sport en bewegen;
  2. Van jongs af aan vaardig bewegen;
  3. Duurzame sportinfrastructuur;
  4. Vitale aanbieders;
  5. Positieve sportcultuur.

In het kader van de accommodaties wordt in co-creatie met de sportverenigingen de mogelijkheid van clustering van sportlocaties onderzocht. Dit met het oog op het in stand houden van kwalitatieve sportaccommodaties die (op termijn) betaalbaar blijven.

Voor het programma Sport- en Cultuurbevordering is de volgende strategische doelstelling geformuleerd:

Het leveren van een positieve bijdrage aan de kwaliteit van leven van onze inwoners.

Uitgaande van de niveaus van samensturing behoort de invulling van de doelstelling in hoge mate tot niveau 1 en beperkt tot niveau 2. Met andere woorden: voor de realisatie van de doelstelling is slechts een beperkte, voornamelijk faciliterende, rol voor de gemeente weggelegd.
De resultaten op deze strategische doelstelling worden met een drietal effectindicatoren (*) gevolgd.
(*) Op basis van het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten  is besloten om op landelijk niveau ook het percentage 'niet sporters' inzichtelijk te maken.

Indicator

JR 2017

2019

2020

2021

2022

Aandeel inwoners dat voldoet aan de NNGB-norm

60,00

64,00

64,00

64,00

NNGB: Nederlandse norm gezond bewegen. In 2015: 56,70 %. Over 2016 zijn geen gegevens beschikbaar uit de stadspeiling.

Indicator

JR 2017

2019

2020

2021

2022

Aandeel inwoners dat minder dan één keer per week contact heeft met niet-huisgenoten (vereenzaming)

4,80

Over 2016 zijn geen gegevens beschikbaar uit de stadspeiling.

Indicator

JR 2017

2019

2020

2021

2022

Somscore op de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (EQ5D)

85,80

Over 2016 zijn geen gegevens beschikbaar uit de stadspeiling.