Begroting 2019 - 2022

5. Centrumstad Venlo

Wat willen we bereiken?

De ambitie is om van Venlo het bestuurlijk, cultureel en economisch kloppend hart te maken van de regio. Het stedelijk centrum van Venlo is het vanzelfsprekende middelpunt voor het stedelijk wonen, werken en leven van bewoners, ondernemers en bezoekers, nu en in de toekomst.

Vanuit dit programma wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de hoofdopgaven van de Strategische visie 2030 en meer in het bijzonder aan het daarin benoemde thema 'Centrum Euregio: Hoofdstad en vitaal hart'. Hiermee sluit dit programma ook aan op de regiovisie 'Regio in Balans', en dan met name op het thema 'Boeien en Binden'.

Vanuit het coalitieprogramma 'Samen Venlo veranderen' wordt met dit programma  primair aangesloten bij de thema's 'Projecten' en 'Kunst en cultuur'. Ook wordt invulling gegeven aan de gewenst nieuwe rol en houding van de gemeente inzake de af te ronden majeure projecten met een kritische blik op de kosten.

Venlo werkt bovenstaande ambitie uit langs drie programmalijnen met als doel de centrumfunctie van Venlo vanuit een solide en sterke basis te verbreden en daarmee robuust te maken, waarin ook volop aandacht is voor dat wat Venlo bijzonder en uniek maakt. Aan de hand van deze programmalijnen is in één oogopslag duidelijk met welk doel een activiteit of middel wordt ingezet om de aantrekkingskracht van Venlo te versterken.

  1. De basis sterk houden

Venlo biedt de stad en regio het stedelijk centrum voor burger, ondernemer en bezoeker een basisaanbod van voorzieningen, faciliteiten en uitstraling op het gebied van stedelijk wonen, werken en leven.

  1. Verbreden en robuust maken

Venlo bouwt aan een stabiel en robuust draagvlak voor het stedelijk wonen, werken en leven door te stimuleren wat ons sterker maakt en te voorkomen wat ons verzwakt.

  1. Verdiepen en onderscheiden

Venlo zet in op een onderscheidend profiel van het stedelijk centrum in de regio en daarbuiten om de aantrekkingskracht van Venlo te versterken naar bewoners, ondernemers en bezoekers.

Een belangrijke opgave is gelegen in de demografische ontwikkeling van onze stad en de regio. Als Venlo wil kunnen profiteren van de wel haast onstuitbare structurele trend van 'de trek naar de stad' zal het blijvend moeten werken aan het creëren van een zekere mate van 'grootstedelijkheid'. Positief is de positie van het Venlose centrum als het enige stedelijke woon-, werk- en leefmilieu binnen een verder overwegend rurale regio. Dit biedt unieke ontwikkelkansen, maar vraagt ook voortdurend om balanceren en keuzes maken. Uiteindelijk 'stemmen' nieuwe bewoners -maar ook huidige bewoners- nu eenmaal met hun voeten, een loyale binding met een stad of regio is helaas minder vanzelfsprekend geworden. Als het aanbod niet toereikend (meer) is, verhuist men net zo makkelijk naar een andere woonplaats. De stad in het algemeen, maar het stedelijk centrum in het bijzonder moet de juiste mix van woon- en werk en leefmilieus bieden met een breed en divers palet aan voorzieningen en kwaliteiten. Venlo moet dan blijven verjongen en streven naar demografische diversiteit en balans qua opleidings- en inkomensniveau.

Het centrum voor de regio mogen zijn is een voorrecht en biedt Venlo diverse ontwikkelkansen, anderzijds schept het ook verplichtingen en een verantwoordelijkheid die verder reiken dan de grens van het stedelijk centrum of de gemeente. Het verzorgingsgebied van winkels, restaurants, culturele en maatschappelijke instellingen overstijgt in veel gevallen de gemeentegrens of zelfs de regio- en landsgrens. Maar ook omgekeerd is het bestaansrecht van deze voorzieningen mede afhankelijk van de bezoekers van buiten Venlo. Deze wederkerige relatie vormt ook de basis voor de provinciale steun om de regionale positie van Venlo te versterken en te verbeteren. Door scherp te focussen op de onderscheidende kenmerken van het stedelijk centrum moet dit programma een maximale bijdrage leveren aan de positie en profilering van Venlo als het centrum voor de regio. vanuit het besef dat de speelruimte beperkt is en we vaak maar één keer de kans hebben om het goed te doen.  

Het stedelijke centrum is ruimtelijk begrensd zoals in de Visie Stedelijk Centrum (2012) is vastgelegd: de Venlose binnenstad, Maaswaard en het Kazerne Kwartier.

De outcome-indicatoren waarmee we de voortgang op de doelstellingen meten, worden in 2019 in samenspraak met de raad vorm gegeven.

In het voorjaar wordt de vernieuwde Strategische Visie Venlo 2030 aan de raad ter vaststelling aangeboden. Deels betreft het een actualisatie , maar in een wereld waar  veranderingen elkaar snel opvolgen moet in de visie ook een aantal nieuwe opgaven gericht worden.  

In de huidige Strategische Visie Venlo 2030 zijn de ambities voor het programma 'Venlo centrum voor de regio' in hoofdzaak terug te vinden onder de noemer van 'Centrum van de Euregio: hoofdstad en vitaal hart' met de volgende ambities:  

  • Venlo moet sterk stijgen op de index voor woonaantrekkelijkheid, waarin het stedelijk centrum een belangrijke troef is met veel (inter)nationale bezoekers.
  • Venlo werkt continue aan het versterken en verbreden van het culturele en recreatieve profiel van het stedelijk centrum voor bewoners en bezoekers.
  • Venlo omarmt de rustige plekken met waardevol groen en water in en om het stedelijk centrum, zoals de langs de Maasoevers en het Julianapark.
  • Venlo staat een gezonde groei voor ogen met veel aandacht voor gezonde voeding uit de regio en duurzame producten.
  • Venlo neemt haar erfgoed als uitgangspunt en is als rode draad in iedere ontwikkeling heen zichtbaar om het verhaal van Venlo te vertellen.
  • Venlo blijft werken aan een goed bereikbaar stedelijk centrum met hiervoor toereikende voorzieningen.   
  • Venlo verbreedt en verhoogt het winkel- en horecaprofiel in het stedelijk centrum en wordt onderdeel van een dagje uit door combinaties met cultuur en recreatie.    
  • Venlo verwelkomt (nieuwe) bewoners in het stedelijk centrum die zorgen voor dynamiek en levendigheid buiten de winkeltijden en het toeristisch hoogseizoen.
  • Venlo heeft een stedelijk centrum met een aangenaam en veilig woon- en leefklimaat door een goede inrichting en onderhoudsniveau.   

De overkoepelende opgaven zijn het beste samen te vatten als het boeien en binden van jonge mensen en hogeropgeleiden met een rijk palet aan regionale en stedelijke voorzieningen, rustend op een sterke basis en een onderscheidend karakter. Kenmerkend zijn het meerjarige karakter en de complexiteit en dynamiek van de opgaven.

In het coalitieakkoord Venlo ‘Samen Venlo Veranderen 2018 – 2022' zijn de bestaande ambities voor het programma 'Venlo centrum voor de regio' bevestigd en wordt de rol van Venlo als sterke regionale centrumstad onderschreven. Daarnaast wordt vanuit deze rol gestreefd naar het beter benutten van de regionale samenwerkingsverbanden onder andere op het gebied van duurzaamheid, werkgelegenheid, cultuur en toerisme.  

Voor een aantal grote projecten in het stedelijk centrum wordt onderkend dat deze hun eigen dynamiek kennen. De coalitie houdt in principe vast aan deze plannen binnen de afgesproken kaders, zij het dat zeer kritisch worden gevolgd in de zin dat de bijbehorende risico’s en kosten hanteerbaar blijven. Daar waar partners in projecten echter substantieel gaan afwijken van de gegeven kaders, zoals omvang en investeringen neemt de coalitie de mogelijkheid om alternatieve plannen te ontwikkelen.

Voor een aantal projecten zijn gedetailleerde uitspraken gedaan:

  • voor het project Kazerne Kwartier is expliciet opgenomen dat de voorkeur uitgaat naar een ontwikkeling zonder kabelbaan;
  • voor het museum van Bommel van Dam wordt op termijn duidelijk of het geleidelijk terugbrengen van jaarlijkse subsidie een haalbaar scenario is, zonder te tornen aan het koersdocument ;
  • voor het voormalige pand van museum van Bommel van Dam wordt ingezet op een gedegen en duurzame invulling met een rendabele exploitatie.  

Tot slot wordt het economisch belang van het grote aantal Duitse bezoekers aan het stedelijk centrum onderkend en wordt gestreefd naar een verdere uitbouw van deze positie in de Euregio. De elektrificatie van de Maaslijn en het realiseren van een intercity- verbinding met Eindhoven-Venlo-Düsseldorf zijn van belang om de positie te versterken en de bereikbaarheid van het stedelijk centrum voor de Euregio verbeteren. De ondertunneling van de Vierpaardjes zal bijdragen aan het optimaliseren van het spoorgebruik in en om Venlo.

Dat betekent dat…..